Μαθήματα μαγειρικής αντίδοτο στην παιδική παχυσαρκία

Αθήνα

Την εισαγωγή του μαθήματος της μαγειρικής, προτείνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στον κόσμο στην παιδική παχυσαρκία, μετά τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το 21,9% των εφήβων στη χώρα μας (μαθητών και μαθητριών ΣΤ’ Δημοτικού, Β’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου) έχει μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό. Το 27,8% των αγοριών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει το 16,3% των κοριτσιών.

Η παχυσαρκία είναι πρόβλημα πολλαπλών διαστάσεων
Η έρευνα κατέδειξε ότι τα παχύσαρκα παιδιά αισθάνονται ότι δεν είναι υγιή, ότι δεν έχουν καλή εξωτερική εμφάνιση και γενικά δεν είναι ικανοποιημένα από τη ζωή τους.

Τα κορίτσια που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα δηλώνουν από την πλευρά τους ότι είναι λιγότερο αποδεκτά από το περιβάλλον τους και περισσότερο εκτεθειμένα στον σχολικό εκφοβισμό.

Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν τριπλασιαστεί. Η βασική αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στις κακές διατροφικές συνήθειες, τα άστατα γεύματα, το γρήγορο φαγητό, αλλά και το σύγχρονο τρόπο ζωής που έχει απομακρύνει γονείς και παιδιά από το οικογενειακό τραπέζι.

Συστάσεις και προτάσεις
Ο ΕΦΕΤ έχει δώσει μια σειρά από διατροφικές συστάσεις και προτάσεις μεταξύ των οποίων είναι το καλό το πρωινό στο σπίτι, η κατανάλωση φρούτων, ψωμιού ολικής άλεσης, γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά και αρκετής ποσότητας νερού.

«Μαγειρεύοντας με τα παιδιά»
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο δημιούργησαν ένα πρόγραμμα μαγειρικής για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου.

Από την πειραματική εφαρμογή του προγράμματος «Μαγειρεύοντας με τα παιδιά», οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μάθημα της μαγειρικής είναι πολλαπλώς ωφέλιμο. Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να μάθουν τα μυστικά της υγιεινής διατροφής και να ανακαλύψουν διατροφικούς θησαυρούς από διαφορετικές κουζίνες.

Το μάθημα, εξάλλου, βοήθησε τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, αφού εργάστηκαν ομαδικά για να προετοιμάσουν το γεύμα τους και απόλαυσαν όλα μαζί το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

«Είναι πολύ σημαντικό να αποκτά κανείς σωστή διατροφική κουλτούρα από μικρή
ηλικία», σημειώνει Journal of Nutrition Education and Behavior η καθηγήτρια Λέσλι Κάνιγκαμ-Σάμποου.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι η εισαγωγή του μαθήματος της μαγειρικής στα σχολεία είναι ένας πρακτικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά να τρώνε υγιεινά και μια καλή ασπίδα απέναντι στον κίνδυνο της παχυσαρκίας», πρόσθεσε.

Πηγή:in.gr

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Υγεία. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: