Δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας από τους καθηγητές

Με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕΡ

Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

Δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε αδύναμους μαθητές παρέχουν εθελοντικά οι καθηγητές των γυμνασίων και των λυκείων του νομού Ρεθύμνου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου Διδασκόντων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά προκειμένου να αντικαταστήσουν την υποχρέωση της πολιτείας που προχώρησε στην περικοπή του προγράμματος διδακτικής στήριξης.
Τα μαθήματα που ξεκίνησαν από χθες θα πραγματοποιούνται σε αίθουσες του 3ου γυμνασίου και λυκείου Ρεθύμνου από τις 2:00 το μεσημέρι έως τις 8:00 κάθε απόγευμα. Εξήντα συνολικά καθηγητές συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην πρωτοβουλία αυτή, ενώ μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 224 μαθητές.

————————————————————————————————————————————-
Όπως ανέφεραν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες τα μέλη της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης δεν υπάρχουν κριτήρια επιλογής των μαθητών και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δηλώσει συμμετοχή και να παρακολουθεί τα μαθήματα αυτά. Ζητούν όμως και την στήριξη των γονέων προκειμένου να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην προσπάθεια αυτή, παρέχοντας γραμματειακή υποστήριξη και περιφρούρηση του χώρου στη διάρκεια των απογευματινών μαθημάτων.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ Ευθύμης Καρουζάκης μιλώντας για τα δωρεάν μαθήματα που ξεκίνησαν χθες είπε: «Αποφασίσαμε σαν ΕΛΕΜΡ να κάνουμε σε εθελοντική βάση μαθήματα σε παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Κανένας από τους καθηγητές δεν θα πληρωθεί για το χρόνο που θα διαθέσει στα παιδιά που θα κάνουν μάθημα. Έχουμε τη φιλοδοξία να κάνούμε πολύ καλή δουλειά και να δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο σ’ ένα θεσμό που η ίδια η πολιτεία τον είχε απαξιώσει. Την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι πιάνουμε το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης και φτιάχνουμε στην πράξη ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, από την στιγμή μάλιστα που θα συνεργαστούμε άμεσα με τους γονείς οι οποίοι σε μεγάλο αριθμό θα κρατήσουν τόσο τη γραμματειακή υποστήριξη όσο και τη φύλαξη των χώρων, θα προσέχουν τις απουσίες των παιδιών και θα κάνουν την ενισχυτική διδασκαλία δική τους υπόθεση».

«Η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε από το σωματείο μας σε μια περίοδο που η πολιτική των μνημονίων συνθλίβει όλο και περισσότερες οικογένειες και ταυτόχρονα το κράτος αποσύρεται από τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πολλοί μαθητές μας δεν θα μπορούσαν να έχουν τη διδακτική βοήθεια που έχουν ανάγκη. Το σωματείο μας, διαβλέποντας από πέρυσι προς τα πού κατευθύνεται η χώρα και ποιες συνέπειες θα έχει αυτή η πορεία για την κοινωνία, αποφάσισε να προσπαθήσει να καλύψει αυτή την ανάγκη με το σκεπτικό να προωθήσουμε τις αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης. Κάνουμε πράξη το σύνθημα «Κανένας μόνος του στην κρίση» συμβάλλοντας στη δημιουργία Δικτύων Αλληλεγγύης, ξεκινώντας από αυτούς που είναι πιο κοντά μας, τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους. Διεκδικούμε το κοινωνικό δικαίωμα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας για όλους. Η πολιτεία οφείλει να καλύπτει τις ανάγκες πρόσθετης διδακτικής στήριξης των μαθητών. Δεν παραιτούμαστε από αυτή τη διεκδίκηση αλλά, αντίθετα, αναδεικνύουμε περισσότερο αυτή την ανάγκη. Δικό μας «χρέος» είναι να μορφώσουμε αυτή τη γενιά όσο καλύτερα μπορούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η γραμματέας της ΕΛΜΕΡ Δήμητρα Ντρέκη.

Εκ μέρους των γονέων, πρόεδρος του συλλόγου του 3ου γυμνασίου Στέλιος Κουτζόγλου μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Οι σύλλογοι γονέων ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της ΕΛΜΕΡ. Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται τη δική μας βοήθεια. Στις δύσκολες αυτές ώρες η δράση των εκπαιδευτικών μας είναι μάννα εξ’ ουρανού, κατάθεση ψυχής φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Βγάζουν από το αδιέξοδο πολλές οικογένειες που δεν μπορούν λόγω οικονομικής δυσπραγίας, να καταφύγουν στην ιδιωτική επιπρόσθετη διδασκαλία, στα φροντιστήρια. Πρέπει να σταθούμε κοντά τους και έμπρακτα να βοηθήσουμε στη γραμματειακή υποστήριξη και τη φρούρηση των σχολείων».

Δραστηριότητες από το στέκι καθηγητών

Πλούσιες δραστηριότητες γίνονται σε καθημερινή βάση στο το στέκι των καθηγητών που βρίσκεται στην οδο Ηλιακάκη.

Πρόκειται για ένα χώρο όπου γίνονται μαθήματα ξένων γλωσσών, χορού, θεατρικής ομάδας, φωτογραφίας καθώς επίσης και προβολές ταινιών.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν κενά σε καθηγητές και ελλείψεις σε βιβλία»

Για ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία που εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, κάνουν λόγο τα μέλη της ΕΛΜΕΡ οι οποίοι στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκαν και στο μουσικό σχολείο το οποίο όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ, δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει γερμανική γλώσσα επειδή δεν συγκεντρώνει δεκαπέντε μαθητές αλλά δώδεκα και κάλεσε τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης να παρέμβει. Ειδικότερα, ο κ Καρουζάκης, σε δηλώσεις του σημείωσε: «Οδηγούμαστε στα Χριστούγεννα και σύμφωνα με συναδέλφους που έχουν την ευθύνη διακίνησης των βιβλίων έχουμε τα δύο τρίτα για τα μαθήματα γενικής παιδείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν δοθεί τα βιβλία των μαθηματικών της κατεύθυνσης. Στην τεχνική εκπαίδευση έχουμε επίσης προβλήματα σε λιγότερο όμως βαθμό από τη γενική. Στη γενική εκπαίδευση έχουμε οκτώ κενά καθηγητών με πλήρες ωράριο, στην τεχνική εκπαίδευση δέκα με πλήρες ωράριο, δηλαδή περιμένουμε αναπληρωτές για να καλυφθούν τα κενά. Στο μουσικό σχολείο λείπουν τέσσερις συνάδελφοι πλήρους ωραρίου και επτά μειωμένου ωραρίου.

Το μουσικό γυμνάσιο πρέπει να στηριχτεί καθώς εκτός του ότι δεν του επέτρεψαν να κάνει ένα ακόμα τμήμα μαθητών στην αρχή της χρονιάς, τώρα δεν το αφήνουν να δημιουργήσουν τμήμα δεύτερης ξένης γλώσσας με βάση την καλοκαιρινή εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας επειδή δεν έχει 15 μαθητές και αλλά 12. Καλούμε τον περιφερειάρχη άμεσα να ανταποκριθεί στο αίτημα του μουσικού σχολείου».

Πηγή: Ρεθεμνιωτικα Νεα

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Εκπαίδευση. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: